MENÜ
Lili70 karakterei
A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben.

Név: Atlasz
Becenév: Nincs,nem használ becézést
Kor: 6éves
Nem: Kan

Faj: Görög Árny.Valahol a kutya és a farkas átmenete között van.
Származás: Görög (c) (Zárt fajta!!!)
Születésnap: 06.29.

Magasság: 1m 03 cm
Hossz: 1m 14 cm
Súly: 72kg

Gazdája: Jelenleg gazdátlan,vadon él.

Tulajdonság: Fajtája temperamentumát ő is örökölte. Erőszakos és kötekedő,nem bír sokáig egy helyben lenni. Általában jól megvan magában.Társághoz, ha nincs kedve azt örömmel adja tudtára másoknak. Szereti a hasát ,rengeteget bír enni. Eléggé őszinte természete van és, ha baja van valakivel az biztos, hogy az illető tudni fog róla.Mazo és szadista is vegyül benne, ráadásul nem kicsi az önbizalma. Gyengébbekkel szemben eléggé lenéző.

---------------------------------------------------------------------------------------------*---------------------------------------------------------------------------------------
Fajtaismertető (röviden) :

Fajnév:
-Magyarul: Görög árny
-Spanyolul: sombra Griega
-Angolul: Greek shadow
-Németül: Griechische schatten
-Görögül: Ελληνική σκιά

Származás:
-Görög

Fajkialakulása:
-Ezt a fajtát a farkasból, alopekis-ből és a Görög kopóból tenyésztették ki még krisztus előtti időkben. Őrzővédő és vadász kutyának,de harci célokból is alkalmazták őket a későbbiekben. Ennél a fajtánál figyeltek arra,hogy több maradjon vad rokonaik tulajdonságaiból,mivel főbb feladatuk a rabok, elítéltek őrzése és megfélemlítése volt.Kialakulásuk után pár évtizeddel más fajokat is bevontak,hogy növeljék méretüket.

Fajtörténete:
-Sokáig elterjedtek voltak,de tartásuk csak engedéllyel volt megengedett vadságuk miatt,ezért leginkább nemes vagy jómódú emberek tartották őket.
Leginkább börtönöknél volt nagy szerepük.Ugyanis,ha egy rab megszökött ezeket a kutyákat küldték utánuk.Csakhogy nem az volt a feladatuk,hogy megállítsák azt aki megszökött, hanem hogy szét tépjék.Éppen ezért kezdték el harci kutyaként tovább tenyészteni őket.
Az elvadult állatok bárkinek nekiugrottak, ezért veszélyessé váltak.Ha egy ilyen kutya megszökött azonnal hajtóvadászatot indítottak ellene és kilőtték.Amelyik egyedek túlélték falkába verődtek és tovább szaporodtak.Amikor az emberek fülébe lejutott a hír mindenki szabadulni akart kutyájától, így vagy megölték vagy kidobták őket.
Az elvadult egyedek sok őshonos állatfaj kipusztulásának/megritkulásának okozói voltak.Ezt hogy megállítsák elkezdték levadászni a falkákat és befogni a megmaradt egyedeket.Gyorsan kezdet csökkenni a Görög árnyak száma, mégnem szinte teljesen kihalt a fajta.

Kinézet:
-Fekete vagy sötétszürke alapszínek jellemzőek rájuk.Színes minták fülüknél, lábaiknál és farkuknál fordul elő.Ezek régen azt a célt szolgálták,hogy tulajdonosaik ne keverjék össze a kutyákat mással.Igaz a minták nem világítanak maguktól,de a legkisebb rájuk vetülő fénytől foszforeszkálni kezdenek.
Rendkívül izmosak,csontos a mellkasuk ami a zsákmány lerohanásánál előnyös.Izmos végtagjaik segítik futásnál a gyorsabb haladást és a földtől való elrugaszkodást is.Vastag bundájuk van ami télen előnyükre válhat.Nyáron levedlenek valamennyit belőle.Ilyenkor színeik kicsit kifakulnak.

-Átlagéletkor:
17-21 év
-Marmagasság:
 Szukáknál: 85cm - 95-ig terjedő
 Kanoknál: 95cm - 1m 5-ig terjedő
-Súly:
 Szukáknál: 57kg - 65kg-ig terjedő
 Kanoknál: 65kg - 75-ig terjedő

Betegségek:
Viszonylag egészséges fajta.Egyedül szívbetegségekre és ritkán csípődiszpláziára és bélcsavarodásra hajlamosak.

Személyiség:
-Akaratos és céltudatos faj.Érzelmileg instabilak, ezért ingerlékenységre és depresszióra egyaránt hajlamosak.Nagyon hűséges állatok,de csak egy valakihez.Legyen a párjuk, vagy gazdájuk ők az életüket adják bármelyikért.Könnyen idegelletőek,mivel harcra tenyésztették őket.Tisztába vannak erejükkel szóval támadáskor általában arra hagyatkoznak.Rendkívül intelligens fajta,ez is segítette őket át azon az időszakon mikor ki akarták a fajukat irtatni.

Hierarchia:
-Mint a farkasoknál náluk is van alfa pár,de itt a nőstény az uralkodó.Falkán belül a pároknak születhet kölyke,de csak,ha az alfa nőstény is vemhes, vagy kölykei vannak.Éppen ezért a falkában élő szukák tüzelése mindig az alfa nőstény tüzelésével egy időre esik.Itt is vannak beosztások,de ezeket ki kell érdemelni.
(Pl.:Hiába van az alfa párnak kölyke a kölyök automatikusan 1éves elmúltával Omega lesz.)
Az alfa nőstény feladata,hogy felügyelje a falkát és a kölykök nevelését.Az alfa hímre hárul a rendfenntartás és falkájának/párjának védelme na meg a terület ellenőrzése és falkák közti harcok vezetése.Összezördüléseknél falkán belül mindig az alfa nőstény szava a döntő.

Szaporodás:
(Párválasztás)
-Életükben egyszer választanak párt,ha elveszítik akkor nem keresnek újat, hanem elkülönülve a falkától magányosan gyászolnak, nem vadásznak és nem is isznak semmit,mégvégül éhen vagy szomjan halnak.Vagyis a faj monogám.
A hímek már 2évesen udvarolnak a nőstényeknek,de a nőstények csak 3 éves korukban kötelezik el magukat az általuk választott hímnek.
Egyedül az alfa pár kivételes ugyanis,ha párjuk elpusztul mást választanak, így tartva meg pozíciójukat.
A pár választás kora tavasszal(február vége március eleje) indul és egy hónapot vesz igénybe.Ezzel egy időben folyik a tüzelés is.Mint említettem itt nem a hímek választanak,hanem a nőstények.
A döntő választás a hím színeitől,hangjától és az erőlététől függ.Általában ilyenkor szétvál a falka területeiken belül és a hímek saját kis énekükbe kezdenek.Ekkor tulajdonképpen a nőstények egyfajta szemlét tartanak.Miután sikerült választaniuk a hím mellé állva vele énekelnek,majd a pár elvonul.Ebben az időszakban a falka teljesen szétszóródik és egy hét után áll össze ismét.

(Kölykök/Kölyöknevelés)
-A szukák ennél a fajtánál 9 hónapig vemhesek.A kölykök kb. novemberre születnek meg és egy jókora földbe vájt barlangban maradnak januárig.Miután előjönnek azonnal megismertetik velük a húst és a vadászatot(Ilyenkor még nem vesznek persze benne részt)A kicsik rengeteget játszanak,hogy megizmosodjanak és felkészüljenek a vadászásra.
Egy éves korukban önállósodnak.Ilyenkor választhatnak,hogy elhagyják a falkát, vagy maradnak.Az elkülönült tagok, vagy magányosan kóborolnak életük végéig,vagy csatlakoznak más falkához.Akik maradnak teljes értékű falkataggá válnak.

 

Szavazás

Legyen kabalám?
Nem
Igen
Asztali nézet